Posted by Guus Meinema on 1-dec-2021 17:34:53

De voorraadtelling aan het einde van het jaar, een struikelblok voor niet alleen logistieke bedrijven maar in veel organisaties. Het belang van de voorraadtelling is cruciaal om de balans op te maken aan het einde van het jaar. Daarnaast is het uiterst belangrijk om een goed beeld te hebben van de magazijnvoorraad. Wanneer je als bedrijf altijd weet hoe de voorraadstand is, zal je nooit iemand teleurstellen. In deze blog geven wij 3 tips om uw voorraadtelling gemakkelijk en efficiënt te laten verlopen.

Automatisering van het proces

Het gebruik van automatiseringssoftware is een manier om menselijke fouten te vermijden. Deze software zou u kunnen testen naast de handmatige telling of een deel van de telling. Steeds meer logistieke bedrijven beginnen te experimenteren met drones om de voorraad efficiënt en nauwkeurig te tellen. Het distributiecentrum van L'Oréal is hier een voorloper in. Ooit moesten zij tijdens hun eindejaarstelling het distributiecentrum drie dagen stil leggen. Nu tellen drones in één dag de voorraad van maar liefst 25.000 pallets. Een enorme investering maar meer dan waard aan het einde van de rit.

Alles in één keer of opgedeeld in delen

Alles in één keer tellen wordt ook wel integrale voorraadinventarisatie genoemd. Het is hierbij belangrijk dat alles geteld wordt omdat het eindresultaat als compleet wordt gezien. Integrale inventarisatie heeft als voordeel dat alles wat in het distributiecentrum ligt geteld wordt. Dat betekent dat ook voorraad geteld wordt die er volgens de administratie niet zou zijn. Dagen of weken wordt personeel ingezet om door de telling heen te gaan. De foutgevoeligheid van het tellen neemt toe naarmate werknemers langer aan de slag zijn. Daarnaast kan het zijn dat uw bedrijfsvoering trager is omdat al uw personeel bezig is met de telling.

Tegenover integrale inventarisatie staat cyclisch tellen waarbij niet alles op één moment geteld wordt. Een vaste planning gedurende het hele jaar kan gevolgd worden per kwartaal of maandelijks. Met cyclisch tellen is de voorraad altijd up-to-date en smeer je de telling uit over het jaar. Eventueel kunt u deze telling ook nog combineren met een tweejaarlijkse telling. Wanneer u vaker telt en u voorraad altijd op en top in orde is zal u niemand moeten teleurstellen.

Kies het perfecte moment

Voor veel bedrijven voelt het logisch om de balans op te maken aan het einde van het jaar. U kunt ook eens nadenken of het wellicht net zo goed kan aan het einde van het boekjaar of wanneer uw seizoen hoogtepunt is geweest. De meeste ondernemers inventariseren buiten hun openingstijden om of sluiten hun winkel, beide opties zijn onpraktisch. Voor veel organisaties is in het laatste weekend van januari de voorraad het laagst, het ultieme moment om de balans op te maken.

Zet hulptroepen in

Inventariseren kost tijd en inspanning, je wilt zeker niet gehaast aan de slag gaan. De hulptroepen die u inzet moeten hun taak serieus nemen en nauwkeurig te werk kunnen gaan. Een laatste hulpmiddel om de eindejaarstelling te versoepelen is door gebruik te maken van uitzendkrachten die u tijdelijk aan het werk zet. Een minder ervaren medewerker kan leren inventariseren en in de toekomst als vaste kracht aan het team worden toegevoegd. Voordat de hulptroepen aan de slag gaan moeten zij voldoende geïnformeerd worden. Wanneer iedereen weet waar zij voor verantwoordelijk zijn zullen er minder fouten begaan worden.

Wanneer u hulptroepen inzet is Stud Studentenuitzendbureau de geschikte partner voor u! Stud levert flexibele uitzendkrachten die nauwkeurig en efficiënt te werk gaan. De uitzendkrachten zijn zelfstandig en technisch aangelegd wat betekent dat het werk gemakkelijk oppakken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul het contactformulier hier onder in!

Topics: decemberdrukte, Blog, eindejaarstelling, campagne